De wijngaarden van Casa D’Ambra

Een nieuw wijnhuis in het aanbod van Wijn van Helène! Op het schierlandje Ischia, vlak voor Napels vind je de idyllische wijngaarden van Casa D’Ambra. Sinds 1888 maakt de familie D’Ambra er wijnen met traditionele toewijding en passie voor herkomst. De wijngaarden beslaan vier hectare in Frassitelli en een hectare in Montecorvo. Daarnaast koopt het bedrijf jaarlijks ongeveer 5.000 kilo druiven van 150 Ischische wijnbouwers, waarvan er 120 lid zijn van een coöperatie. Het bedrijf richt zich op lokale druivenrassen: biancolella, forastera, uvarilla (wit) en piedirosso en guarnaccia (rood). Leuk om te weten is dat in 1995 een proefveld is opgericht, een soort van genenbank voor het herstel van de verdwenen rassen, geplant in het Frassitelli-domein. De rassen Guarnaccia en Guarnaccello, Coda Cavallo en Streppa rossa, Rillottola en Don Lunardo, en Catalanesca, Uva romana, Uva procidana, en Uva coglionara, herleven weer in het wijnbouwkundige panorama van Ischia.

De oogst begint rond 20 september en duurt tot 10 oktober: door de kwaliteitsverschillen van de wijngaarden en hun ligging variëren de rijpingsperiodes, maar dit staat niet in de weg dat elk jaar evenwichtige wijnen worden verkregen. De druiven worden met de hand geoogst en – om hun integriteit te garanderen – in kleine kratten vervoerd. De productiewerkzaamheden, van de wijngaard tot het bottelen, worden persoonlijk begeleid door de oenoloog en de huidige eigenaar Andrea D’Ambra.

De wijnen van Casa D’Ambra

De huidige processen van vinificatie en verfijning hebben bijgedragen aan het verheffen van het ‘signature’ kenmerk van D’Ambra-wijnen: de typerende rijke, notige, amandelachtige smaak. Al sinds 1966 zijn de wijnen van Ischia erkend (dankzij het initiatief van de broers Mario, Michele, Salvatore) met gecontroleerde oorsprongsbenaming. De wijnmakerij is werkelijk prachtig gelegen. Het is een gebouw in een natuurlijk amfitheater op de hellingen van de berg Epomeo. Het beslaat een oppervlakte van 3500 vierkante meter.

Hoe traditioneel en ambachtelijk de wijngaarden van Casa D’Ambra ook lijken, het vinificatieproces gebeurt zeer modern. Binnenin zijn alle productiefasen gearticuleerd: de vinificatie, de kelder met stalen tanks, de kleine en grote vaten voor de rijping van rode wijn, het bottelen en de opslag van de afgewerkte producten. Het is geconditioneerd met optimale temperatuur van de wijnen. De werkingscapaciteit van de druiven is 800 kilo per dag voor de witte wijnen en 250 kilo voor de rode wijnen. De capaciteit van de kelder is 10.000 hectoliter in staal en 300 hl in hout. De bottellijn maakt een productie van 3000 flessen per uur mogelijk.

Ontdek in de webshop de, speciaal door Helene geselecteerde, Casa D’Ambra wijnen.

 

Met respect voor natuur en smaak

‘Op mijn website gebruik ik een aantal symbolen voor speciale keurmerken.’

d

Demeter

Afkomstig van de biologisch-dynamische landbouw, met strenge eisen voor dierenwelzijn, natuur en landschap en bewerking.

B

Biologisch

Van druiven geteeld volgens regels van biologische landbouw, zonder gebruik van kunstmatige chemische meststoffen, pesticiden, fungiciden en herbiciden.

V

Vegan

Echt veganistisch, dus gemaakt zonder gebruik van dierlijke ingrediënten. Vegan wijnen zijn ook geklaard zonder dierlijke hulpstoffen.

Waarom Wijn van Helène?

Assortiment

Exclusief Italiaans, handpicked by Helène.

Bezorging

Binnen 48 uur bezorgd, veilig en ongebroken.

Betaling

Via iDeal, bankoverschrijving of Tikkie.

Persoonlijk advies

Want over smaak valt niet te twisten!