Kaas en wijn combinaties

Wist je dat de meeste kaas en wijn combinaties meestal helemaal niet lekker samen gaan? Vooral rode wijn levert problemen op. Dat verrast je misschien. Met de feestdagen in het verschiet vertel ik je graag iets meer over het combineren van wijn en kaas. Om je op weg te helpen heb ik een top 5 met tips opgesteld. Laat die feestdagen maar komen.

Maar kaas en wijn combinaties zijn toch altijd goed?

Nee absoluut niet zeg! Alhoewel je gasten het je niet snel kwalijk zullen nemen. Als er een kaasplank op tafel staat en je hebt een glas vol wijn, vinden mensen het al snel goed. Vaak wordt hierbij brood geserveerd of toastjes die dienen ter neutralisatie. Brood is een bemiddelaar die sterke smaken laat wegvallen tegen elkaar. Dat betekent dat je pikant, zout, zoet en zuur in wezen minder goed ervaart. Zou je die kazen zonder brood nuttigen bij dezelfde wijn, merk je al snel gekke gewaarwordingen in je mond.

 

Waarom past rode wijn vaak juist niet bij kaas?

Kazen hebben uitgesproken smaken en structuren. Kaas kan romig, hard, zacht, pittig, zoetig, jong, oud, wit, rood of blauw zijn. Daarnaast komen kazen van verschillende dieren. De smaak en structuur van de meeste kazen passen niet bij zomaar iedere (rode) wijn. Dat heeft vooral te maken met het zoutgehalte van kazen tegenover de zuurgraad en de tannine in rode wijn. Deze stoffen reageren heel anders in de mond waardoor er een circus ontstaat en al je smaaksensoren ruzie krijgen. Zo is zuur samentrekkend, strak en fris. Terwijl tannine juist looiend is, de smaak neemt langzaam af. Rode wijnen zorgen voor een strak mondgevoel wat lijnrecht tegenover het romige en filmende van vele kazen staat. Rode wijn en kaas? Niet zo’n goed idee als je misschien dacht dus. Maar met mijn 5 tips kom je een heel eind bij het maken van kaas en wijn combinaties!

5 tips voor het maken van heerlijke kaas en wijn combinaties

  1. Kies altijd liever een witte wijn dan een rode wijn. Witte wijnen zijn gastronomisch veel beter inzetbaar door hun brede smaakpalet. Ga je toch voor rode wijn? Hou het dan simpel! Half harde kazen, zoals de Goudse of Tomme, Morbier en Emmental gaan prima bij een Merlot of Pinot Noir. Harde kazen, bijvoorbeeld Parmaggiano, Comté, Friese nagelkaas en overjarig Goudse smaken goed bij een Bordeaux of een klassiek Italiaanse wijn.
  2. Maak klassieke combinaties. Het is niet voor niets dat wijnen en gerechten uit dezelfde regio zo goed bij elkaar passen. Zij delen hetzelfde terroir en dezelfde grondsmaak. Denk aan Gewürztraminer en Munster uit de Elzas en Sancerre en Crottin de Chavignol uit de Loire.
  3. Zoek naar overeenkomsten in de kaas en de wijn. Voorbeeld: een hele frisse witte wijn gaat het best met een frisse geitenkaas omdat beide hoog in de zuren zitten. Een romige kaas gaat goed met een romige Chardonnay. Zoals een Gayda met een Petit délice des crémiers.
  4. Zoek naar verschillen in kaas en wijn. Dat is natuurlijk tegenstrijdig als je net punt 4 hebt gelezen. Maar als een kaas of wijn zo hoog op smaak is dan heeft het een sterke tegenhanger nodig. Denk aan Beerenauslese en Blue d’Auverge ( zeer zoet en zeer zout).
  5. Proef, proef, proef. Hoe meer je proeft, hoe beter je leert wat wel en niet past. Ik help je hier natuurlijk graag bij.

 

Wijn en kaas combinaties van Helène

Wil je meer weten en leren over het combineren van wijnen en kazen boek dan een wijn- en kaasproeverij van Helène. Afhankelijk van de grootte van jouw groep en hoeveel kazen en wijnen je wilt proeven, maak ik een prijs. In ongeveer 60 tot 120 minuten proeven we samen de wijnen en kazen. Natuurlijk vertel ik je alles wat je wilt weten over wijn en kaas combinaties. Gezellig met de vriendinnen, de netwerkclub of een vrijgezellenfeest. Je kunt de kennis direct in praktijk brengen tijdens de aankomende feestdagen. Ik heb trouwens nog veel meer leuke workshops!