Deze week in de gratis en online wijncursus vertel ik je over decanteren. Heb je ook een vraag over wijn? Iets wat je gewoon niet begrijpt of goed en simpel uitgelegd wilt hebben? Laat het mij weten en dan beantwoord ik jouw vraag in de volgende aflevering van mijn gratis en online wijncursus.
Laatst vroeg iemand mij naar de decanteerkan in mijn wijngarage. Hij snapte toch echt niet waar dat nou goed voor was. Hij vertelde erbij dat hij zelf ooit een decanteerkan cadeau heeft gekregen. Hij heeft de kan eenmaal uitgeprobeerd maar daarna nooit meer aangeraakt. Vooral omdat hij het verschil niet proefde en zijn vrouw de kan knap lastig schoon te maken vindt.
Wat is decanteren?
Decanteren is het overschenken van een wijn vanuit de fles in een speciaal gevormde decanteerkan.
Decadent decanteren
Decanteren klinkt wat decadent. Het ziet er ook wel zo uit. Het staat interessant om een wijn uit te schenken in een decanteerkan en vanuit daar te schenken. Er zijn zelfs mensen die het doen puur voor de aandacht en het pimpen van een supermarktwijn. Sja dat kan natuurlijk maar dat is niet waar decanteren voor bedoeld is. Het heeft wel degelijk een functie.
Waarom decanteren?
De bekendste reden om te decanteren is het scheiden van de wijn en het residu. Dit gebeurt bij oude wijnen. Het is zaak te wijn voorzichtig in de kan te schenken zodat het residu in de fles achterblijft. Doe je dit zonder genoeg beleid dan blijft er residu achter en dat mengt dan met de wijn. Dat maakt de oude wijn in vele gevallen gort droog.
Ook voor jonge wijnen kan decanteren een uitkomst bieden. Is de wijn toch nog iets te hard en eigenlijk te jong? Schenk ‘m dan lekker lomp in de decanteerkan. Geen voorzichtigheid geboden hier. Door het klotsen van de wijn en de ruimte in de kan verkrijgt de wijn meer zuurstof. De wijn breekt als het ware open en laat de verstopte geuren vrijkomen. De nog harde tannines worden zo ook zachter. Laat de wijn in de decanteerkan een half uur staan. Of langer wanneer nodig. Een kleine handeling voor veel meer drinkplezier.
Schoonmaken
Maak de decanteerkan schoon met goed heet water en een miniscuul klein beetje afwasmiddel. Spoel de karaf goed af met heet water. Laat hem op de kop opdrogen. Zorg dat de opening lucht krijgt anders gaat de kan stinken. Dit geldt ook voor je wijnglazen trouwens. Nooit op de kop zetten, ook niet na het afwassen en drogen.
Ook een vraag voor de Online Wijncursus van Helene? Laat het mij weten!
‘Op mijn website gebruik ik een aantal symbolen voor speciale keurmerken.’
Afkomstig van de biologisch-dynamische landbouw, met strenge eisen voor dierenwelzijn, natuur en landschap en bewerking.
Van druiven geteeld volgens regels van biologische landbouw, zonder gebruik van kunstmatige chemische meststoffen, pesticiden, fungiciden en herbiciden.
Echt veganistisch, dus gemaakt zonder gebruik van dierlijke ingrediënten. Vegan wijnen zijn ook geklaard zonder dierlijke hulpstoffen.
Exclusief Italiaans, handpicked by Helène.
Binnen 48 uur bezorgd, veilig en ongebroken.
Via iDeal, bankoverschrijving of Tikkie.
Want over smaak valt niet te twisten!