LET OP: Vanaf 1 april 2024 stopt de verkoop via deze webshop.

Op verzoek van jullie schrijf ik dit blog over de basisbeginselen van wijn. Ik hou het zo simpel mogelijk. Het is ook wel handig, een beetje wijn basiskennis. Dan kan ook jij vanaf nu lekker meelullen over wijn. Dit is les 1 in wijn basiskennis waarin ik 3 veelgestelde vragen beantwoord. Ok daar gaan we. Hou je vast, want het wordt een snelle, heftige rit!

Hoe maak je wijn?

Wijn maken is in principe super easy. Het is niks anders dan het vergisten van druivensap. Pers de druiven uit en voeg gist toe aan het sap. Wanneer alle suiker in de druiven is omgezet tot alcohol heb je wijn. Duurt vaak een paar dagen. Daarna filtert men de wijn. Om een wijn karakter, eigen smaak en beleving te geven, kan een boer de wijn rijpen in bijvoorbeeld eikenhouten vaten.

 Wijn basiskennis - Wijn webshop & Wijnadvies van HelèneWijn basiskennis - Wijn webshop & Wijnadvies van Helène

Witte wijn van rode druiven?

Ja hoor dat kan. De kleur van de wijn komt van de schil, niet het vruchtvlees. Het is dus mogelijk om witte wijn te maken van rode druiven en rode wijn van witte druiven. Dat laatste kan alleen mits je schillen van rode druiven laat mee weken. Hoe langer je weekt, hoe roder de wijn. Traditioneel wordt witte wijn wel van witte druiven gemaakt en rode wijn van rode. Rosé is doorgaans van rode druiven, maar gewoon kort geweekt in rode schillen.

Kattenpis in mijn wijn?!

Hoe kan een wijn nou naar mest, koffie, chocolade en paprika ruiken? In ieder geval is het niet zo dat deze smaken door essences worden toegevoegd aan wijn. Dat is namelijk absoluut verboden. Wijn is een natuur product en, geloof het of niet, zij ontwikkelt zelf deze smaken. Wél weten boeren inmiddels deze smaken en tonen te stimuleren en sturen. De belangrijkste keuzes zijn die voor gistcellen en houtrijping. Het verschil tussen houtsoorten is enorm. De ene houtrijping is de ander niet. Frans eiken geeft meer grondse smaken af als toast, koffie, sigaren terwijl Amerikaans eiken meer naar de zoete kant ontwikkelt. Denk aan dikke wijnen, marmelade en zelfs kokos. Dat is kenmerkend voor Rioja! Maar de keuze begint al bij de gist. Dat is stap 1 in het proces, zoals je hierboven net las. Er zijn gistcellen met tropische tonen en er is gist met meer frisheid als gras of buxus. Dit is waar de ammoniak toon vandaan komt die te ruiken is in Nieuw-Zeelandse en Californiaanse Sauvignons. Dat noemt men kattenpis, ja echt. Zelf meemaken? Bestel dan deze wijn in mijn webshop. Of nodig mij uit voor een wijncursus voor jou en je vrienden.

Heb jij een vraag over wijn? Mail, Facebook of Twitter ‘m door en dan beantwoord ik deze in les 2 van Helène wijn basiskennis.

 Wijn basiskennis - Wijn webshop & Wijnadvies van HelèneWijn basiskennis - Wijn webshop & Wijnadvies van HelèneWijn basiskennis - Wijn webshop & Wijnadvies van Helène

Met respect voor natuur en smaak

‘Op mijn website gebruik ik een aantal symbolen voor speciale keurmerken.’

d

Demeter

Afkomstig van de biologisch-dynamische landbouw, met strenge eisen voor dierenwelzijn, natuur en landschap en bewerking.

B

Biologisch

Van druiven geteeld volgens regels van biologische landbouw, zonder gebruik van kunstmatige chemische meststoffen, pesticiden, fungiciden en herbiciden.

V

Vegan

Echt veganistisch, dus gemaakt zonder gebruik van dierlijke ingrediënten. Vegan wijnen zijn ook geklaard zonder dierlijke hulpstoffen.

Waarom Wijn van Helène?

Assortiment

Exclusief Italiaans, handpicked by Helène.

Bezorging

Binnen 48 uur bezorgd, veilig en ongebroken.

Betaling

Via iDeal, bankoverschrijving of Tikkie.

Persoonlijk advies

Want over smaak valt niet te twisten!